marketinggroup-personalbranding-slide.jpg

A márka én vagyok

„Az állam én vagyok” – a XIV. Lajos francia királynak tulajdonított mondás a történelem egyik legismertebb önmeghatározása

…lenne, ha valóban XIV. Lajos mondta volna. De valójában csak tettei alapján „adták a szájába” a kortársak, s az egyeduralkodóról alkotott képhez e kijelentés olyan jól illett, hogy az utókor is elfogadta, sőt manapság is közhelyként terjeszti ezt a legendát.

A napjainkban personal branding-nek, magyarul leggyakrabban „én-márkázásnak”, vagy „személyesmárka-építésnek” nevezett módszer lényege éppen ez: hatékonyan, hosszú távon befolyásolni azt, hogy mit gondolnak rólunk mások. Ha ezt tudatosan, a marketing eszköztárát használva folyamatosan tesszük, akkor tulajdonképpen már helyben is vagyunk, hiszen saját brandünket építjük.

A personal branding-et mind többször emlegetik cikkekben, előadásokban és sok félreértés is kapcsolódik hozzá. Egyet mindenképpen érdemes eloszlatni:

a personal branding NEM azonos a hírnév-gyártással.

Igaz, hogy sok híres ember tudatosan építette, vagy építtette fel azt a képet, amely a közvéleményben róla él, de személyes márkája lehet egy úgymond átlagos embernek is. Ha környezete nem egyszerűen elfogadja, hanem sikeresnek tartja, megbecsüli, valami miatt példaként tekint rá, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a personal branding működött nála.

A személyesmárka-építésnek tehát lehet a célja akár az is, hogy híres legyek, de szűkebb értelemben arról van szó, hogy egy adott körben, például egy szakmai közegben tudjanak rólam és ismerjenek el.

A sikeres personal branding alapja az önismeret. Ha nem vagyunk tisztában értékeinkkel, erősségeinkkel, erényeinkkel, vagy éppen hibáinkkal, gyengeségeinkkel, és ami még rosszabb, becsapjuk, áltatjuk magunkat, akkor nem lehet eredményes a személyesmárka-építés.

Összefoglalásképpen tehát: a personal branding a reális önképre épített imázs, egy csipetnyi pszichológiával, egy csipetnyi marketinggel és jó sok tudatossággal.

Építkezzünk együtt: adja saját magát és az énjét, mi pedig megalkotjuk belőle a brandjét.

 

Marketing tudástár

Hasznos információk ügyfeleinknek

partnereink

webtárhely, domainregisztráció, szerverhosting,
virtuális szerverbérlet

információtechnológiai és rendszerfelügyelet

online média sales partnerünk

 

Hívjon minket!

Szeretné láthatóbbá tenni weboldalát? Felpezsdítené üzletét? Keressen minket munkaidőben elérhetőségeinken vagy válasszon csomagajánlatainkból!

Ügyfélszolgálat:

Hétfő - csütörtök: 8-16H

Telefon: +36 30 520 3122
E-mail: kozpont@marketinggroup.hu

You are here Personal branding