Adatkezelés: jogszabály és elvek

Arról valószínűleg sokan hallottak már, hogy a január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvény szerint a személyes adatok kezelője köteles az adatvédelmi nyilvántartásba jelentkezni. De mit is jelent ez és mire érdemes még figyelni? Alább összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A törvény, az törvény. Itt mérlegelésnek helye nincs, tehát mindenkinek fel kell keresnie az adatvédelmi biztos oldalát, és ITT ki kell töltenie a kérdőíveket. Hogy legyen egy jó hírünk is: a jogalkotó türelmi időt is adott, tehát a 2011. december 31. határidő csak a díjmentes nyilvántartásba vételekre vonatkozik. 2012. június 30-ig pótolható a bejelentés, igaz, ez már költséggel – valószínűleg néhány ezer forinttal – jár majd.

Az előbbi jó hír után, most egy kevésbé kellemes: ha ezen túl vagyunk, akkor sajnos még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy teljesen szabályos az általunk folytatott adatkezelés. Néhány elvnek is meg kell ugyanis felelnünk. Ezek az elvek – a célhoz kötöttség, a jogalap, illetve a megfelelő tájékoztatás – a mindennapokban kötelezettséget rónak ránk. Nézzük a legfontosabbakat sorban!

 

1.Célhoz kötöttség: személyes adat csak akkor kezelhető, ha arra mindenképpen szükség van egy előre meghatározott cél, vagy valamilyen jog gyakorlása, illetve kötelezettség teljesítése érdekében. Egy webáruház például jogszerűen kezeli az adatokat, ha azokat a megrendelések kezelése, teljesítése, a számlázás, illetve a postázás miatt teszi.

2.Jogalap: személyes adatok kezelésére a két legfontosabb jogalap az érintett hozzájárulása, illetve a jogszabályi felhatalmazás. Az érintettnek a beleegyezését – önkéntesen, megfelelő, részletes tájékoztatást követően, határozottan, félreérthetetlenül – kell megtennie. A hozzájárulás megadható szóban, írásban vagy a jogászok szófordulatával élve: ráutaló magatartással. Abban az esetben, ha valamilyen jogi kötelezettsége teljesítéséhez szükséges a személyes adat kezelése, ez a tevékenység az érintett hozzájárulása nélkül, sőt az eredeti hozzájárulásának visszavonását követően is törvényes. Akkor sincsen szükség a beleegyezésre, ha az adatkezelő vagy egy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése érdekében válik szükségessé az adatkezelés.

Különleges adat kezelése esetén kizárólag írásban lehet az adatkezeléshez hozzájárulni.

3. Tájékoztatás:az adatkezelés alapvető feltétele az érintett részletes tájékoztatása. Az illetőnek tudnia kell, hogy önkéntes, vagy jogszabályban előírt adatkezelés miatt van-e szükség személyes adatainak megadására. Arról is pontos információkat kell közölni vele, hogy ki az adatkezelő, az adatfeldolgozó, melyek az adatkezelés céljai és mi a jogalapja. Ez utóbbi esetben a vonatkozó jogszabályok helyét is meg kell jelölni. Tájékoztatnunk kell az adatkezelés időtartamáról és az esetleges adattovábbítás címzettjeiről is. A jogairól szóló információk mellett a jogorvoslati lehetőségekről is tájékoztatnunk kell az érintettet.

Összefoglalva: átláthatóság, jóváhagyás és a lehető legpontosabb, részletes tájékoztatás szükséges ahhoz, hogy adatkezelőként minden szabályt pontosan betartsunk.

 

 

Marketing tudástár

Hasznos információk ügyfeleinknek

partnereink

webtárhely, domainregisztráció, szerverhosting,
virtuális szerverbérlet

információtechnológiai és rendszerfelügyelet

online média sales partnerünk

 

Hívjon minket!

Szeretné láthatóbbá tenni weboldalát? Felpezsdítené üzletét? Keressen minket munkaidőben elérhetőségeinken vagy válasszon csomagajánlatainkból!

Ügyfélszolgálat:

Hétfő - csütörtök: 8-16H

Telefon: +36 30 520 3122
E-mail: kozpont@marketinggroup.hu

You are here MARKETING Adatkezelés: jogszabály és elvek